Laura (21) was vroeger suïcidaal, nu helpt ze jongeren met haar verhaal.
HOORN – Het is een bekend probleem zegt Marianne Frieling van GGZ: wachtlijsten in de psychische zorg zijn te lang. Zo ondervond ook Laura (21) uit Bovenkarspel. Toen zij 16 jaar was, kwam ze in aanraking met GGZ.
Laura stond ruim een half jaar op de wachtlijst voor psychische hulp. Ook voor haar eetstoornissen moest ze zo’n drie maanden wachten. Ze deed meerdere zelfmoordpogingen en werd tot drie keer opgenomen in een crisisopvang. De lange wachttijden maakte de situatie er niet beter op.
“Als je een blindedarmontsteking hebt, dan word je gelijk geholpen. Maar als je een depressie hebt, dan duurt het gewoon nog even drie maanden. Dat kan natuurlijk gewoon niet”, vindt Laura. Ze studeert nu HBO verpleging en brengt haar ervaringen in de praktijk. Zo geeft ze in samenwerking met GGZ workshops op scholen.
Workshops
“We geven workshop aan bijvoorbeeld docenten of hulpverleners en dan vertellen we over het puberbrein. Ik vertel dan over mijn verleden en hoe ik het heb beleefd”, zegt Laura. Ze is blij dat ze als ervaringsdeskundige de mogelijkheid heeft om haar verhaal te delen met anderen. Wat ze vooral anders zou doen, is een cliënt een luisterend oor bieden en meer handvatten geven.
Preventie
Marianne Frieling van GGZ Noord-Holland-Noord pleit ervoor om zo veel mogelijk preventief te werk te gaan: “Op het moment dat er aandacht aan besteedt wordt, dat kinderen weten bij wie ze aan moeten aankloppen als het niet goed gaat dan weet ik zeker dat we dan een hele hoop kunnen winnen.”