De Boerderai – Pikkeldreid
Rond de eeuwwisseling vond het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Wognum het nodig om het winkelcentrum uit te breiden. Hiervoor moesten dan wel een woonhuis en een boerderij, waar het winkelcentrum voor zover dat toen bestond, achter lag, opgeofferd worden, maar ach…, de vooruitgang….
De meeste Wognumers waren het echter niet met deze plannen eens, en een actiegroep werd opgericht, met als naam Een Monumentje Graag ! De leden hiervan benaderden muzikant Simon Oud uit Wognum, met de vraag of hij een strijdlied voor ze zou willen maken, om hun actie voor het behoud van de boerderij + bijbehorende kastanjebomen te ondersteunen. Een van de actievoersters, Marja Ootes – Knol, zou meezingen op de plaat, die in eigen beheer opgenomen zou worden. De bandnaam werd Pikkeldreid, de andere muzikanten waren Simon Oud (zang, basgitaar en 12 snarige gitaar, zijn dochter Ilona Oud (accordeon), Jan Steltenpool (electrische gitaar) en Roland Canvas (drums).
Het winkelcentrum werd, ondanks alle protesten, uitgebreid, ten koste van boerderij, woonhuis, en kastanjebomen. Zoals altijd had de politiek schijt aan diegenen door wie ze gekozen waren.
Helaas hadden de actiegroep, en de schrijver van het liedje, een vooruitziende blik. De gevestigde Wognumse middenstanders redden zich wel, winkelcentrum of niet. Maar anderen die later het winkelcentrum bevolkten, hielden het er doorgaans niet lang vol ! Velen kwamen met veel tamtam, en vertrokken naderhand met stille trom, zoals o.a. modezaak Hipp, drogisterij Verberne, Blokker, twee dierenzaken, en vele anderen…….
Het liedje werd een hit, en is veel gedraaid op de locale radio. Met name bij Zegge en Skroive, een progamma in het Westfriese dialect op Westfriesland Radio (de voorloper van WEEFF) van Ina Broekhuizen , Tiny Morsink, en Joop van Diepen. Het is zelfs gebruikt op de landelijke televisie, als tune voor een progamma over het verdwijnen van cultureel erfgoed zoals b.v. stolpboerderijen.
Uit veel landen, zelfs vanuit o.a. Canada en Australië, waarheen voormalige Wognumers en andere Westfriezen geëmigreerd waren, kwamen bestellingen voor de cd, die zodoende wereldwijd verspreid is.