Twijfels over risico’s voormalige vuilstort Westwoud: ‘Grondwater weer zuiveren’
DRECHTERLAND – Er zijn twijfels ontstaan over de risico’s van de voormalige vuilstort in Westwoud, waar tientallen jaren geleden een golfbaan overheen is gelegd. De SP heeft deze zorgen eerder deze week in de vorm van schriftelijke vragen gedeeld.
In 2016 werd besloten dat het water dat door de afvalberg heen sijpelt en in de grond terechtkomt niet langer naar de rioolzuivering in Wervershoof gepompt hoeft te worden. De drainage die er lag – en er nog steeds ligt – zou voldoende zijn voor de verdere nazorg van het terrein. Nu, twee jaar later, trekken omwonenden en politici dat ernstig in twijfel.
Oud-ingenieur Dick de Waal, die jaren naast de vuilnisbelt heeft gewoond, is in de rapporten gedoken en concludeert dat er met een verkeerde maat is gemeten: “Er is alleen gekeken naar de wet bodembescherming en niet naar de gevolgen voor de wet verontreiniging oppervlaktewater.” Zo komen er volgens Dick te veel schadelijke stoffen als ammoniak en stikstof in de omliggende sloten terecht en raakt het water daardoor zuurstofarm. “Er kunnen geen vissen leven en geen kikkers.”
Op foto’s die Dick heeft gemaakt, is te zien dat het weglekkende water uit de golfbaan rare kleuren heeft. Dat zien ook boeren uit de omgeving, die daarom het slootwater niet vertrouwen en hun vee uit voorzorg op stal houden.
Afdekplastic
“Het was zo minimaal afgedekt met grond dat een aantal jaar geleden aan de westkant de wasmachines en koelkasten weer boven kwamen”, vertelt Dick over de afvalberg. Volgens hem hadden er al eerder maatregelen moeten worden genomen: “Er zit geen afdekplastic in, want dan was het duurzaam opgeborgen geweest.” Bovendien stelt hij dat de drainage zo sterk is verouderd dat die is verzakt en niet meer naar behoren werkt.
Volgens Dick is er één oplossing voorhanden: het grondwater opnieuw naar de zuivering pompen en het liefst alsnog een afdeklaag aanbrengen. “Maar dat betekent dat de golfbaan een jaar niet gebruikt kan worden. En dat betekent ook dat je meerdere miljoenen kwijt bent en de golfbaan opnieuw moet inrichten.”
De lokale en provinciale SP-afdelingen hebben het college deze week schriftelijke vragen gesteld over de afvalstort. Ze vragen zich af of gezondheid van inwoners, vee en natuur wel gewaarborgd kan worden en of al dan niet afdekking is aangebracht.
Financiële meevaller
Daarnaast is de partij benieuwd waar de financiële meevaller voor de gemeenten naartoe is gegaan. Omdat het grondwater van de voormalige vuilstort niet meer naar de rioolzuivering wordt gepompt, scheelt dat de gemeenten 831.000 euro.
De vuilstortplaats is eigendom van het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf West-Friesland. Dat bedrijf maakte eerder al kenbaar het beheer te willen afstoten. CAW-secretaris Wiebe Bosma laat in een reactie weten spoedig met een reactie te komen.